Očkování na chřipku 2024/25

Pro tento rok, jako tomu bylo i rok minulý, připravilo farmaceutické odvětví vakcínu s názvem Efluelda, která je dle SPC určena pouze pro osoby starší 60ti let a pro osoby starší 65ti let bude plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Tato vakcína má mít tu výhodu, že je v ní obsaženo větší množství aktivních látek a tím má vyvolat větší ochranu u starších lidí, u kterých se očekává snížená funkce imunitního systému. Pacienti, kteří dosáhli věku 60ti let a kteří jsou farmakologicky léčeni na závažné onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, nebo mají cukrovku se mohou nechat očkovat -jako každý rok- vakcínou Vaxigrip tetra, nebo doplatit rozdíl v ceně vakcíny Efluelda, což je cca 700kč. Pacienti, kteří jsou mladší 60ti let a zároveň splňují zdravotní kritéria pro plnou úhradu ZP se mohou dát očkovat vakcínou Vaxigrip tetra.

Princip fungování očkovací látky Efluelda by měl být založen na již osvědčeném mechanismu…. nejedná se o genovou vakcínu (mRNA), jak tomu bylo u očkování na Covid-19… nicméně zkušenosti „z praxe“ s touto konkrétní vakcínou jsou po jednom roce malé a proto nemá smysl volat do ordinace s dotazem, co je lepší, či co bychom vám doporučili.

Pokud máte zájem o očkování, ať už jako samoplátci, nebo na zdravotní pojišťovnu, prosíme o předchozí telefonické nahlášení naší sestřičce tak, abychom mohli průběžně objednávat cílové množství vakcín a zabránili jsme tak nechtěným přebytkům. Pokud jste starší 60ti let, prosíme o konkrétní informaci jakou vakcínu budete chtít /zda Vaxigrip nebo Eflueldu/.

Dále prosíme, berte na vědomí, že objednávka je ZÁVAZNÁ a pokud nedojde k aplikaci vámi zvolené vakcíny (z jakéhokoli důvodu na vaši straně), bude vám částka za vakcínu dána k úhradě a to i za předpokladu, že by vám ji při řádném očkování hradila zdravotní pojišťovna.

Ceny vakcín pro samoplátce z minulého roku
Effluelda 1 250kč vč. aplikace /v připadě částečné úhrady zdravotní pojišťovnou doplatek: 700kč/
Vaxigrip tetra 530kč vč. aplikace


Děkujeme za pochopení. 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Očkování na chřipku 2024/25